Evenimentul are ca moto “Descoperă ONG-urile din zona ta! Află unde te poți implica!” și se desfășoară luni, orele 13-16 în piața centrală a municipiului. Din Sălaj au ajuns la festival două ONG-uri, din Satu Mare, trei, majoritatea, respectiv 25, fiind asociații și fundații bihorene.

Cele 30 de ONG-uri active în domeniul social au ocazia să se prezinte și să informeze asupra serviciilor sociale pe care le oferă, respectiv posibilitățile orădenilor de a se implica în aceste activități prin voluntariat.

“Festivalul acesta îl organizăm în cadrul proiectului ‘Rețea regională de voluntariat în servicii sociale’ în trei județe, Bihor-Satu Mare-Sălaj, prin care dorim să aducem împreună voluntarii și ONG-urile. După experiența noastră, ONG-urile au nevoie de voluntari, care s-ar înscrie într-o anumită activitate, dar nu știu unde. Noi am dorit să facilităm întâlnirea între ofertă și cerere, să spun așa, și să facem cunoscut site-ul volonet.ro, unde se pot înscrie atât ONG-urile, cât și voluntarii. Dorim ca acest festival să devină o tradiție anuală, ca să ne cunoaștem mai bine, să comunicăm, să fim vizibili” a declarat, pentru AGERPRES, Nagy Hortenzia, manager de proiect din cadrul Asociației Caritas Catolica Oradea.

Potrivit acesteia, voluntariatul, în sine, este o motivație foarte importantă, mai ales, pentru tineri. În urma numeroaselor acțiuni de promovare în licee și universități, în care membrii asociației au vorbit cu cel puțin 1.500 de tineri, au constatat un mare interes pentru acțiuni benevole de întrajutorare din partea acestora.

“Am găsit foarte mulți tineri care s-au interesat și am rămas foarte surprinși cât de mulți doresc să facă voluntariat și nu numai pentru a primi o adeverință, ci pentru dorința de a ajuta. Am încercat să ajutăm și ONG-urile, cum să recruteze și să își motiveze voluntarii. La început, este foarte ușor ca să faci o recrutare de voluntari, dar, ca să îi păstrezi și să îi motivezi, pe termen lung, trebuie să faci acțiuni prin care ei să simtă că sunt folositori”, a subliniat Nagy Hortenzia.

Pe durata celor trei ore ale festivalului, la standurile societăților civile, sunt oferite pliante și materiale informative și au loc work-shop-uri și prezentări interactive.

Una dintre organizațiile caritabile cele mai mari din județul Bihor, Asociația Smiles, activă de 15 ani, și-a prezentat, prin Raul Gherle și Rebeca Marișcaș, cele 15 proiecte sociale în Oradea și alte localități din județ în care voluntarii ar putea activa, pentru toate categoriile de beneficiari, de la copiii de vârstă preșcolară până la persoanele vârstnice de peste 65 de ani. Cei 97 de angajați ai asociației primesc adeseori ajutor din partea multor voluntari din țară și străinătate, în diversele lor programe educaționale, sociale, de integrare și de sprijin.

În viitorul apropiat, Asociația Smiles va deschide, în luna iulie, al treilea centru rezidențial pentru persoane vârstnice, administrat de asociație, în comuna Tileagd, după cele din Salonta și Oradea.

Membrii Caritas Catolica au susținut o prezentare despre modul de transfer și mobilizare a bolnavilor la pat și îngrijirea lor, iar angajații centrului de îngrijire la domiciliu au măsurat gratuit tensiunea arterială și glicemia pe tot parcursul evenimentului. Totodată, cu contribuția mai multor școli orădene, se va realiza și o uriașă pictură socială. Vor fi mai multe programe interactive, jocuri, concerte.

Rețeaua regională de voluntariat în servicii sociale Bihor-Satu Mare-Sălaj (www.volonet.ro) este realizată printr-un proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare totală de 151.000 de franci elvețieni, din care 10% este contribuție proprie.

AGERPRES/(A — autor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)

https://www.agerpres.ro/social/2017/05/29/primul-festival-al-ong-urilor-active-in-domeniul-social-din-trei-judete-la-oradea-15-48-00

Please follow and like us:
30May